200 råd från Percy Barnevik om ledarskap

Percy

Innan semestern så gick jag till biblioteket och fyllde en hel kasse med böcker till hängmattan (ledarskap, balans, livet och inspiration). I år har det verkligen funnits tid och ro att läsa. Percy Barneviks bok Ledarskap 200 råd är en lättläst lista av hans egna råd, tips och erfarenheter från sitt arbetsliv. Han är en framgångsrik ledare och inte känd för att vara omtyckt. Det gjorde mig intresserad att läsa hans råd.

Bästa rådet för mig är Percys råd avseende konkurrens där han skriver att när det gäller konkurrenskraft så kommer konkurrenterna ikapp på några månader när det gäller produktutveckling. När det gäller processfördelar som korta genomloppstider så kan det ta 4-5år för konkurrenterna att komma ikapp. Däremot organisationsfördelar och kulturella fördelar kan det ta tio år att komma ikapp. Hejja hållbart ledarskap!

Jag började dock skratta högt på råd 197 Konsultbolag – bra att lära sig hos, svåra att leda, undvik dom om du vill vara ledare! De är fyllda med primadonnor som inte vill ledas. Anledningen är att jag själv arbetat som ledare i just konsultbolag i 15 år.

Percy avslutar i boken med råd kring balans i livet och ser sig själv inte som en förebild här. Jag gillar Percys råd, enkla, raka och utan krusiduller. Intressant att se hållbarhetstänkande i hans råd såsom att förespråka anställningsbarhet då företag i dag inte kan ge anställningstrygghet.

Vad vet jag om han levt som han lär men jag är väldigt glad över att Percy idag lägger den mesta av sin tid, sin kunskap, sina pengar och kraft i verksamheten hand-in-hand för att investera i kvinnors entreprenörskap i Indien. Kanske kan han, på äldre dar, satsa på lite mer balans i livet. Vill du läsa mer om hans initiativ eller kanske själv bidra hittar du mer information här.

/Maria

  • Dela gärna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *