Identitet, självkontroll och värderingar – som i ett ”kinderägg”

För ett par dagar sedan låg det nya numret av tidningen Holone i brevlådan. Holone betyder för övrigt helhet och bara det gör att jag tycker om tidningen. Den ger korta enkla artiklar som visualiserar modern hjärnforskning– den ger oss en inblick om vad forskarna vet idag och vad som kanske kan användas och möjliggöras om ett par år.

holonejuni

I detta nummer beskrivs hur självkontroll, identitet och värderingar är sammanflätade i hjärnan.

Det finns alltså inget inre krig mellan två olika delar i hjärnan säger dessa forskare utan det handlar om vilket alternativ vi värderar högst. CalTechforskarna för fram starka bevis för idén om hur vi kan förstå självkontroll i termer av värderingar. De menar att förmågan att motstå frestelser handlar om att öka värdet av den långsiktliga belöningen till den grad att den blir större och starkare än värdet av frestelsen.

Svaret finns enligt Elliot Berkman i ett enda ord, identiteten! Det mest värdefulla mål en person kan ha är målet att erövra och bevara sin önskade identitet.

Så kopplat till förra veckans inlägg om intentioner, så bör du och jag jobba vidare på våra mål och prova om de går att tydliggöra att de sitter ihop med målet att erövra och bevara vår önskade identitet.

Att få till rätt form på intentionerna och koppla dessa till vår identitet – ett jobb värt att göra, för att slippa falla för frestelser som vi efteråt inte önskade.

Jag tycker att det låter starkt, friskt och smart!

/Maria

PS. Allt går att läsa i sin helhet i sista numret av Holone. www.holone.se

Holone

  • Dela gärna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *