Bara vara… – bara vara lite mänsklig

I veckan kom sajten ”Inspirera Sverige” ut med sitt inpirationsutskick, där de som vanligt kör sin video-kvartett för inspiration:

 1. Kör hårt – höga knälyft i trappa – för snabbare steg
 2. Handla utan lapp – träna hjärnan
 3. Vad säger du?  – Hur du uttrycker dig gör skillnad
 4. Lättlagat gott och nyttigt

Jag sitter tidigt på morgonen och mina första tankar, bilder, känslor, ljud som associerar till denna kvartett får summan

Så otroligt jobbigt positivt! Välkommen till supergenerationens vardag!

superman

Idag vill jag bara ha en go-frukost, prata med någon som orkar lyssna, låta mina tankar snurra och helst bara stirra rakt ut.

Kanske känner någon igen sig?

Jag upplever att vi är många i min generationen har en målbild av att vara bästa möjliga förebilder, så att kommande generationer  ska förstå hur dom ska göra för att nå det ultimata livet. Men gör våra ungdomar det?

Det finns mycket spännande som händer mellan generationer. Exempelvis har vi idag en ny generation där i princip 50% röker – att jämföra med föräldragenerationen där i princip ingen röker! Intressant, hur blev det så?
Vart tog mentaliteten ”Håll-Sverige-Rent” vägen där det inte fanns ett enda skräp varken på gatan eller i skogen? Kan det vara så att ”Next Generation” har behov att göra tvärtom? Vad händer då om vår generation är supergenerationen som äter lättlagat och nyttigt, tränar hjärnan, jobbar med perfektion i hur vi uttrycker oss och tränar höga knälyft så vi kan springa fortare och fortare och gärna slå varenda 20-åring?

I vår iver att vara förebild kanske det inte alltid blir som vi tänkt oss, tänker jag.

Talang-2.0

I boken ”Talang 2.0, från medarbetare till superhjälpte” av Linus Jonkman gör han en fantastisk beskrivning av dagens generationer.

 • Traditionalisterna (födda mellan 1925 och 1942)
 • Babyboomers (födda mellan 1943 och 1960)
 • Generation X (födda mellan 1961 och 1981)
 • Generation Y (födda mellan 1982 och 2002)

Generation X växte upp under en tid då föräldraskapsidealet värnade vikten av frihet. Som resultat har vi en generation som givits stor möjlighet att utforska världen, där vuxenvärlden inte haft tid för sina barn eller ansett att baren ska sköta sig själva – den självgående generationen enligt Linus.

Generation Y – de digitala infödingarna som uppfostrats i en värld  där föräldrarna i hög grad uppmärksammat och uppskattat den. De har beskyddats med solskyddsfaktor 50, cykelhjälmar, trappgrindar, blivit skjutsade och aldrig fått ha det tråkigt. Generation Y kommer alltså från en helt annan planhalva som Linus säger – det är klart att produkten blir något helt annat!

Linus pratar om generationsanpassat ledarskap – det tror jag inte bara behövs i arbetslivet utan även i privatlivet.

Ha en härlig Halloween – och akta er för de yngre generationerna! Det mest läskiga skulle vara om min egen generation skulle komma och göra ”Bus-eller-Godis” 🙂

halloween

//Maria & Hillevi

 • Dela gärna!

3 reaktioner på ”Bara vara… – bara vara lite mänsklig

 1. ”Det mest läskiga vore om någon i vår egen generation skulle komma och göra ”Bus eller Godis”.
  Tja, det hände här hos oss på Halloween. Men var tyvärr inte ens läskigt, bara dumt och fånigt. Vi undrar fortfarande vad och hur han tänkte, ingen vidare förebild alls.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *