Enough about me! How about you? What do you think about me?

Har du själv upplevt att du suttit och lyssnat och lyssnat på någon och inte själv fått en syl i vädret? Hur är din upplevelse av situationen? Orättvisst? Egoistiskt? Känner du dig obetydlig? Upplever du obalans mellan den som pratar och dig? Är personen inte intresserad av dig? Kan det till och med bli så att du till slut inte orkar lyssna och dina tankar svävar iväg någon annanstans? Kanske drar du dig för att ses igen…

Hur är det när det är balans, ett bra samtal, när du känner att du känner respekt och tillit?

ApelsinKlipp1

Om det finns något som jag kan bli sorgsen av är det dagens ökade fokus på JAG:et – Me, myself and I. Jakten på framgång, tillhörighet till rätt grupp och att bli bekräftad ”gödslas” från olika håll. Självklart så är marknadsföring av produkter, style, mode en bov. Det är inte nog med det stora utbudet utan att det ändras så fort.

En ännu starkare kraft som jag ser är antalet metoder som puffas ut på marknaden, metoder inom allt som vi kan behöva – Sömn, Mat, Träning och Intellekt. För all del – inte så mycket med intellektet – för det kan få oss att vakna. Vi köper metoder på löpande band och det gäller att hänga med de nya trenderna, LCHF, 5:2, Military training, PowerYoga etc etc.

Det är klart vi ska vara nyfikna och prova på det som vi verkligen tror kan vara något för oss, det är kul med att lära sig nya saker! Jag tycker problemet är resultatet: självupptagna barn, ungdomar och vuxna som är så upptagna med sig själva, att vi glömmer våra familjemedlemmar, vänner och anhöriga. Vi får svårt att förvalta våra relationer och ännu svårare att få nya.

Hur ska vi göra för att bidra till bättre balans?

Med att bara rikta sin uppmärksamhet på frågan, så blir obalanser enkelt tydliga du kan möta/värja dig och de omkring dig för obalanser som dyker upp.
Ta exemplet när du är på jakt efter något, kanske ska du köpa en barnvagn – helt plötsligt ser du bara barnvagnar och upptäcker alla varianter och variationer som finns. Före du satte detta fokus så hade du bara en generell bild på barnvagnar i huvudet. Nu ser du minsta detalj!

När vi ser obalans hos en individ, exempelvis för mycket fokus på JAG:et, ”mina val av produkter, metoder, mina vänner, mitt mitt mitt”, så tror jag vi kan påverka balansen på ett positivt sätt bara vi orkar att bira till förändringen. Min tro är att vi med att ge individen lite perspektiv, idéer om vad följande aktiviteter kan göra för skillnad:

  • att fokuserat lyssna in,
  • lyssna på,
  • ha en fokuserad blick när någon berättar något och
  • aktivt vara i stunden när den andra personen försöker bidra.

Vi kan även beskriva vad det gör med oss när det är obalans, om vi bara vågar och har kraften till det. Jag är övertygad att de flesta har det obalanserade beteendet med intentionen att bli intressant och viktigt och förstår inte att resultatet blir riktigt dåligt.

Även om inte resultatet av en insats kommer direkt så tror jag att vi i en sådan handling har sått ett frö!

Som ni kanske anar så är det här en av mina hjärtefrågor och jag är själv säker på att vi med lite fokus på hjälpas åt att träna på balansen mellan varandra, skulle kunna både få bättre ekonomi och må bättre som både individ och grupp.

Citatet i rubriken, fick jag av en vän och det sitter på en tavla på en av Stockholms restauranger – väldigt tydligt budskap!

Idag blev det långt – hoppas du orkat läsa!

Jag önskar er en härlig ny vecka med stora öron, fokuserade ögon , glädje och en öppen famn.

/Maria

ApelsinKlipp2

  • Dela gärna!

En reaktion på ”Enough about me! How about you? What do you think about me?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *