Rör kroppen fyll på knoppen

Som inspiration till att få fart på motivationen till mer rörelse  så delar vi idag med oss av spännande forskning kring vad händer i hjärnan när vi motionerar.

I vår hjärna finns två sjöhästformade strukturer som kallas hippocampus. Dessa två sjöhästar har stor betydelse för vårt minne och hjälper oss  även med vårt lokalsinne. Det är även i dessa områden som det nybildas nervceller under hela livet. I övriga delar får vi hålla tillgodo med uppsättningen som kom med från start.seahorse-150x150

Just denna nybildning av nervceller är det många forskare som intresserat sig för på många håll i världen. I USA är det en kvinna vid namn Elizabeth Gould som gjort ett stort arbete med att samla allt som händer inom området och även gjort egna studier. De experiment som gjort så här långt är på djur men man kan anta att det fungerar troligen på liknande sätt för oss människor.

Varför är dessa forskningsresultat intressanta?

Resultatet forskarna har kommit fram till är att om vi utsätts för stress eller andra negativa förändringar så sjunker produktionen av nya nervceller. Detta är starten på en nedåtgående spiral då färre nybildande nervceller i allmänhet kan leda till mer ångest.

Låter inte bra …så till lösningen

Det visar sig att rörelse, motion och sex motverkar och vänder spiralen upp igen för nybildandet av nervceller. Så forskare inom området har själva ändrat sina vanor och ökat på dosen av motion. (Nej, ingen av dem har rapporterat hur sexlivet påverkats :-))
Detta låter mycket lovande och något som är enkelt att ta till när man haft en period av stress. Så vi har alla lösningen nära till hands för att hålla uppe ett bra minne och lokalsinne.

All typ av rörelse, snabb som långsam, högintensiv som lågintensiv behövs – Kropp och knopp mår bra av balansen. Ibland blir det lätt att det ena får överhand – det är balansen som ger det bästa resultatet!

Vi vill passa på att rekommendera vår CD Rör dig hjärna som ger mera tips och bra bakgrund till varför vi behöver fortsätta att röra på oss trots att vårt västerländska samhälle har stora inslag av stillasittande.

rordighjarnaVIDEO

Tror vi tar en promenad…..hörs!

/Hillevi & Maria

 

 

  • Dela gärna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *