Skulle dina kollegor klara sig utan dig på jobbet?

Ja, skulle kollegorna rulla vidare utan att sakna dina insatser på jobbet om du slutade. För en del av er är kanske tanken skön – allt hänger inte på mig!

Men för andra kanske tanken inte känns speciellt bra  – är inte mitt bidrag större än att det inte gör någon skillnad om jag är där?

Det personliga varumärket är viktigt att reflektera över då och då . För i ärlighetens namn så kan du nog ge dina kollegor en ganska tuff beskrivning – ”hen” fungerar si eller så och ber man om hjälp så får man alltid ”det här” svaret.
Vad säger de i sin tur om dig? Förhoppningsvis är det du själv önskar stå för och vill bidra med. Det gäller att se till att själv sätta sin varumärke och sedan se till att leverera på detta till kollegorna. I dagens mycket mer rörliga arbetsliv blir det personliga varumärket allt viktigare. Vad andra säger om dig när du inte är närvarande kommer att avgöra vilka möjligheter som kommer din väg.

Björkliden Sportlov 2008 149

Här kommer några tips att reflektera över om de ska ingå i ditt personliga varumärke så att du blir outbytbar på jobbet.

  1. Var en idéspruta. Se till att komma med uppslag och idéer som gynnar företaget och hjälper till att utveckla verksamheten. Ligg steget före och gå med i olika arbetsgrupper kring frågor som intresserar dig.
  2. Variera ditt umgänge. Visst är det härligt att umgås med sina vapendragare på kontoret. Men det är inte alltid så bra för din karriär. Variera dig lite och odla nya kontakter, både inom och utanför organisationen.
  3. Uppdatera dig. Världen snurrar fortare än någonsin och det händer hela tiden nya saker. Det gör att du ständigt måste uppdatera dig om din bransch och världen utanför för att kunna vara en värdefull resurs.
  4. Utveckla dig själv. Vila inte på lagrarna utan se till att hela tiden bli bättre, inte minst på det du redan är bra på. Vad tycker du är roligt? Vad är dina styrkor? Hur kan du bli ännu bättre?
  5. Be om feedback. Det är inte alltid så roligt att höra vad man gör mindre bra, men det är viktigt för att bli bättre. Fråga människor i din omgivning vad du är duktig på – och vad du kan behöva utveckla.
  6. Var schysst. Se till att stödja dina kolleger när de behöver hjälp. Tala väl om andra och se till att de får den uppmärksamhet de förtjänar. Sist men inte minst – gör vad du kan för att skapa en god stämning på jobbet.
    (Läsa mera om ämnet)

Något att reflektera över och kanske våga sig på att be om feedback  – Hej kollega! Jag hoppas att ni uppfattar mig så här – hur väl tycker du det stämmer med din uppfattning om mig?

Kanske dessa punkter även skall diskuteras med hela din arbetsgrupp så att ni har en strategi för vad ni tillsammans ska stå för.

En tanke i taget, tankar tar tid!

Ha en skön helg

Hillevi & Maria

cropped-headerwinter.jpg

  • Dela gärna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *