Vem ska bli din nästa chef?

En  fråga som uppmärksammats på senare tid är att i Sverige kommer ett stort antal chefer gå i pension under de kommande åren. Enligt statistik från Ledarna är det 240 chefer i veckan som byter till ett liv som pensionärer. Detta är en fråga som många företag och organisationer säkert kommer att behöva hantera om inte ännu men inom en ganska snar framtid.
Vem ska ta över dessa chefsuppdrag?

generation-y

Den generation som nu är på väg ut i karriären är 90-taliserna, även kallad generation Y.
Termen generation Y kommer från engelskan och ordet ”WHY”.  90-talisterna är uppfostrade till att ifrågasätta, det har från barnsben lärt sig att ifrågasätta och vara självständiga.  Det har gjorts världomspännande undersökningar där man i sin analys fått fram att det finns en viss tveksamhet till att ta på sig rollen som ledare från den Svenska generation Y. Men i nyligen genomförd undersökning som Ungdomsbarometern genomfört i Sverige på uppdrag av Scouterna framkommer det att denna generation visst kan tänka dig att gå in i en chefsroll någon gång under sin karriär. Kanske är det en icke-fråga , det får tiden utvisa. Men det finns vissa grundläggande värderingar och etiska frågor som är viktiga att man kan stå för innan det kan bli aktuellt att ta ett chefsansvar.
Hur ska vi (dagens ledare) ge denna generation möjlighet att kliva in i en ledarroll?

Det vi på Hillmar är säkra på är att det kräver ledarskap i förändring – ett flexibelt ledarskap!

För dagens chefer är det kanske också intressant vad 90-talisterna tycker är de viktigaste egenskaperna hos en chef.  Här kommer listan med viktigast först:
 1. Högst upp på listan kommer ”att vara rättvis”, vilket hälften har svarat. Därefter i turordning: att …
 2. lära känna sina anställda
 3. ge mycket feedback,
 4. inspirera,
 5. vara öppen och ärlig,
 6. att inkludera alla
 7. att uppmuntra anställda att inte vara rädda för att begå misstag
 8. och att lyssna.

Och när det gäller vad som skulle få dem att tacka nej till ett jobb ser listan ut så här:

 1. Dålig arbetsmiljö, både fysisk och psykosocial
 2. Miljöskadliga och oetiska produkter

Mera data om hur unga ser på ledarrollen – världomspännande undersökning där skillnaderna mellan kulturer är stor.

Vi tror det är lätt att bli omkörd som företag och organisation om inte ledningen uppmärksammar denna fråga och hittar en strategi för att möta och skapa lyskraft att attrahera generation Y. Det är den generationen som står på tur till att leda och utveckla framgången i våra företag och organisationer.
 IMG_9374
Intressant är att reflektera över vad vi ledare idag kan bidra med och vad vi inte ska bidra med för att skapa maximala förutsättningar och göra det bästa möjliga avtrycket för kommande generationer.
Ha en fortsatt härlig helg!
Hillevi & Maria
 • Dela gärna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *